[photogrid ids=”1708,1707,1706,1701,1700,1704,1703″ captions=”no” columns=”six” fullwidth=”no” ]

Zo langzamerhand  beginnen we te vermoeden dat safari tours en wij een slechte combi zijn. We zijn een paar dagen in Hlane het koninklijke park van Swaziland. De camping en lodge liggen dichtbij een waterhole en er staan zelfs luie stoelen bij het hekje wat ons van de wilde dieren scheidt.

De eerste dag zien we vooral luie dieren. Drie dikke hippo dames die een soort stoelendans doen en telkens wisselen wie er op het diepste plekje mag staan. Als 1 van de dames niet wil wisselen wordt er wat gegrauwd en geduwd maar dat is het wel. Tijdens de eerste safari zien we een groep slapende leeuwen ver weg in het veld en een groep slapende neushoorns. Die gaan ons niet achterna zitten lachen we tegen elkaar, weten wij veel wat er nog gaat komen….

De volgende ochtend vroeg gaan we met Johannes de hoofd tour guide op pad. We zijn een paar minuten onderweg en zien een pride van 5 leeuwen op de weg voor ons. Johannes gaat wat langzamer rijden en stopt op een meter of 20 van de leeuwen. Het is een groep van 3 leeuwinnen met 2 jonge mannetjes.

De leeuwen beginnen te gapen en vangen zo onze geur op (leren we van Johannes). Ze vinden ons wel interessant en komen naar ons toe gewandeld. Als de groep een paar meter van ons af is moeten we stil zijn en niet fotograferen. De leeuwen zijn relaxed maar ja je wil ze natuurlijk niet pissed-off maken…

We vinden het wel spannend als de mannetjes zo ongeveer tegen de auto aan schurkend langs ons lopen. 20 cm van een leeuw in een open auto is best wel dichtbij!

Na deze perfecte leeuwen encounter gaan we verder. We komen een paar olifanten tegen die niet in zo’n goede bui zijn volgens Johannes en we rijden snel door. Als we een kwartiertje later over een slecht pad hobbelen komt 1 van de chagrijnige olifanten uit de bosjes op ons af chargen. Johannes zou zo mee kunnen doen aan de achteruitrijd wedstrijd van de Tros. Hij gaat me toch in een tempo achteruit door de hobbels en bochten. Ik wist niet dat een Toyota Landcruiser zo hard achteruit kon gaan….

Nadat we de Olifant hebben afgeschud wordt de auto omgedraaid en gaan we naar een ander gedeelte van het park. Die Olifanten hebben er de pee in en gaan ons waarschijnlijk weer opzoeken.

We rijden naar het deel waar normaal geen toeristen mogen komen omdat het het jachtgebied van de koning is. We drinken koffie met een groep giraffen om ons heen die heel dichtbij blijven staan kijken en koffie drinkende mensen blijkbaar bijster interessant vinden.

Na de tour ontbijten we en installeren ons daarna op de luie stoelen bij de waterplaats. Olifanten en Neushoorns wisselen elkaar af met drinken en ‘spelen’ in de modder. Het is heel maf om te ervaren hoe snel het gewoon is dat er hele grote dieren niet achter een groot hek en slotgracht zitten maar achter een lullig prikkeldraadje… We vermaken ons prima op onze luie stoelen met het adembenemende schouwspel zo dichtbij.

Ik zit wat te lezen terwijl Vera een kopje koffie voor ons haalt, ik kijk op als ik wat gesnuif hoor. Een neushoorn mannetje komt steeds dichterbij tijdens het grazen. Ik vind het wat ongemakkelijk want hij is op zo’n 5 meter afstand en het prikkeldraadje wordt steeds lulliger. Vera blijft met de kopjes koffie op afstand staan kijken achter de bomen. Het wordt me te heet onder de voeten als hij na een minuut of 10 op 2 meter afstand komt. Ik sta op en draai me om. Ik hoor de neushoorn starten met rennen en maak me snel uit de voeten zonder om te kijken. Als ik bij Vera ben heb ik door dat de neushoorn niet achter mij aanzit, want zo hard kan ik nou ook weer niet rennen dat ik een op volle snelheid racende (40km/u) neushoorn kan voorblijven. Die was dus heel hard geschrokken en de andere kant opgerend gelukkig 🙂  Alle andere neushoorn schrikken van de op volle snelheid voorbij komende soortgenoot en staan snel op uit de modder en rennen er ook vandoor. Ik heb blijkbaar een stampede veroorzaakt.

Neushoorns kunnen niet goed zien begrijpen we later van de tour guide, en deze dacht waarschijnlijk dat ik een stoel was, ik ben wel houterig maar dit is wat overdreven vind ik zelf. Neushoorns kunnen echter wel goed horen, dus toen ik opstond op een paar meter afstand, schrok hij zich het lazarus!

Hlane heeft ons hart gestolen. Het is een mooi park met een excelente safari ervaring, goede en schone voorzieningen die erg cosey zijn met de olielampen en houtgestookte warmwater douches.