[photogrid ids=”1423,1422,1420,1417,1416″ captions=”no” columns=”five” fullwidth=”no” ]

Vanuit Mdumbi zijn we naar Mthatha gereden.  Deze stad met ongeveer 100.00 inwoners wordt doorkruist door de snelweg N2 van East-London naar Durban en is voor velen een plek om snel door heen te rijden. De reden om er te stoppen is meestal om het Nelson Mandela National Museum te bezoeken en zijn geboorteplaats en zijn graf in dorpjes dichtbij Mthatha. Wij stoppen er, omdat de band die we telefonisch hebben gekocht in East-Londen, er gemonteerd kan worden en we niet terug hoeven naar East-London.

Als we aankomen, eerst de betaling regelen: Ivy geparkeerd in het drukke centrum van Mthatha, letterlijk op een straathoek tussen 2 autowasstraten in – dat gebeurt hier dus langs de stoep met de hand-. Vervolgens met een pak biljetten in de hand aansluiten in een lange rij wachtenden voor de rij stortingsbalies, maar eenmaal aan de balie hadden we na 2 minuten het bewijs van betaling in handen en kan de band geleverd worden en kunnen wij Mthatha weer verlaten! Maar, hoe verrassend: die middag geen band!

Ja, East-London heeft gebeld en de vrachtwagen zou er wel moeten zijn, maar geen idee waar die is…. Morgen misschien meer geluk!

Dus toen op zoek naar een veilige slaapplek en gevonden in een voormalige luxe villa waar nu La Maison Guest House in is gevestigd. Wij slapen in wat de voormalige master bedroom lijkt te zijn geweest met een badkamer met daarin een enorme jacuzzi – waarvan de bubbels het niet meer doen, dus een enorm bad-. Het interieur en zeker de azuurblauwe keuken beneden zouden zo uit een woonmagazine uit de jaren 80 kunnen komen, qua design dan….  We voelen ons echter meteen thuis door de hartelijkheid en de behulpzaamheid van de housekeepers en de andere gasten. En die veiligheid?…. 11 van de medegasten blijken politie-agenten in volledige uitrusting te zijn, dus dat zit wel goed, denken wij!

Na een lekker lange nachtrust: goed nieuws! De band is er! ….. echter de binnenband is niet de juiste. Maar niet getreurd: wij hebben reserve binnenbanden meegenomen uit Nederland! Gelukkig hebben jullie ons niet kunnen horen, want deze blijken na het uit de verpakking halen niet degene die wij besteld hadden….. Weer een les geleerd: check, check, dubbel check! Gelukkig is de manager van Fit Tire super en denkt hij in oplossingen en schakelt hij zijn contacten in om het zo snel mogelijk in orde te maken, maar dat gaat nog wel een dagje extra genieten van Mthatha!

Omdat we niet veel kunnen doen dan wachten, stappen wij dan ook maar Nelson Mandela Museum in en daar hebben we geen spijt van! In een hele professionele setting in het voormalige parlementsgebouw van Transkei wordt het (politieke) leven van Nelson Mandela uiteengezet.  Wij hebben ons er een paar uur zeker niet verveeld. Dus, als je ooit in Mthatha verzeild raakt, dan is een gratis bezoek zeker de moeite waard.

Nu weer lekker slapen en hopelijk rijden we morgen met een nieuwe reserveband richting Kwazulu-Natal!