Onze route wijzigt bijna elke dag en zo ook: ” gaan we wel of gaan we niet naar Lesotho deze keer?”.  Een van de argumenten – zo niet de belangrijkste – om niet te gaan, is omdat het er ’s nachts nog zo koud kan zijn. Zo vaak we kunnen, checkten we de weersverwachtingen bij medereizigers…. En dus gingen we niet naar Lesotho!

Maar ja, als je dan in het zuidelijke deel van de Drakensbergen bent, dan is de Sani Pass een must! En “toevallig” eindigt de tocht over deze bergpas in het hooggebergte van…….. Lesotho! 🙂 Dus zo gezegd, zo gedaan! Volgens de  Zuid-Afrikaanse wet mag deze weg alleen met 4×4 afgelegd worden en dus zouden we dit met Ivy kunnen doen. Maar na ons avontuur in Dwesa NR kiezen wij deze keer voor de relaxte optie: lekker gereden worden!

Dus stappen we ’s ochtends vroeg met nog 6 andere landgenoten en 2 Zweden in de verlengde Landcruiser van SanipassTours…. Volle bak dus! We rijden naar de Zuid-Afrikaanse Border Post en wachten daar netjes in de rij na nog 3 andere Sani Pass toertjes voor de gewenste stempel in ons paspoort… Hoezo een toeristending…? Ook de weg valt ons reuze mee; in de Wild Coast hebben we slechtere wegen gehad! Maar al snel wordt het landschap ruiger, de weg smaller en het aantal kuilen groter. Toch wel lekker dat we gewoon om ons heen kunnen kijken en niet op de weg! Want het uitzicht is in 1 woord: INsani en dat geldt helemaal voor die laatste haarspeldbochten voor de grens met Lesotho! Al had Bert gewild, daar was ik uit Ivy gestapt! Dat is niet goed voor iemands hart, hoor!

En na de grens, rijdt je dan gewoon over een strak geasfalteerde vlakke weg door het hooggebergte van Lesotho. En wat zijn wij blij dat we een lange broek hebben aangetrokken: het waait er flink en is fris te noemen! Gelukkig mogen we opwarmen tijdens het gebruikelijke toeristenbezoekje aan een -authentieke- Basotho hut en een lunch in het hoogste cafe van Africa.

[photogrid ids=”1511,1512,1513,1514,1515″ captions=”no” columns=”five” fullwidth=”no” ]

En aangezien er maar 1 weg is, gaan we weer terug zoals we gekomen waren….. totdat ik natuurlijk weer heel nodig moet, terwijl onze driver Selpie onze paspoorten laat stempelen, zodat we weer Zuid-Afrika in mogen. Op mijn gemakje loop ik achter het douanegebouwtje langs op zoek naar het toilet. De enige die ik kan ontdekken, staat aan de andere kant van het gebouw en dus moet ik dan de grens over!! Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Maar ja, wat doe je? Dus loop ik na gedane zaken weer terug de grens en tref daar onze driver en de rest van onze groep lichtelijk verbouwereerd aan…… Ben ik het eigenlijke toilet straal voorbij gelopen en was ik dus zwaar in overtreding…. Oeps!