Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve schijnt het oudste natuurpark in Afrika te zijn en volgens sommigen mooier en indrukwekkender dan Kruger om de Big 5  – olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel- te zien. Waarom het een must is om de 5 grootste dieren in Afrika te zien? De kleinste 5 lijkt mij persoonlijk een grotere uitdaging? Voor ons ligt dit park op de route, dus waarom niet? Alleen om de naam zou je het doen!

Zoals in Addo is er voor last minute beslissers als wij geen slaapplaats in het park, dus na een lange dag eindigen we – na een pitstop in Saint Lucia waarbij 3 nijlpaarden hun hoofd boven het water uitstaken – in Hluhluwe Backpackers op de parkeerplaats; letterlijk op kruipafstand van de Memorial Gate van Louis-Louis, zoals we het zelf voor het gemak noemen. Optimaal om morgen de dag vroeg te beginnen in het park en van alle gemakken voorzien, dus waarom niet hier gaan slapen?

Na een rustige nacht rijden we om 9 uur het park binnen. En hoppa: 2 neushoorns langs de kant van de weg! We geloven onze slaperige ogen niet, maar na uitvoerig wrijven staan ze er nog! Het blijkt later een voorteken van de overvloed (na 35+ zijn we gestopt met tellen) aan neushoorns die we die dag van dichtbij zullen zien.

Het is een heerlijke dag om rond te toeren, totdat we aan het einde van de dag ineens een luid gerommel vanonder de motorkap horen, natuurlijk net als we het “leeuwendeel” Imfolozi inrijden…… GVD!!!! Angie plukt een stuk rubber van de weg af en we sukkelen samen terug naar de tussengate die we net gepasserd waren. Daar blijkt de rubberflap tussen de ventilator en radiateur volledig aan flarden te zijn. Niets ernstigs, alleen wel een gepiel om het eruit te halen.

Twee kuddes waterbuffels en een humeurige bull olifant doen aan het einde van de dag nog even hun uiterste, uiterste best om te voorkomen dat we bijtijds de gate bereiken. Met meer geluk dan wijsheid staan we uiteindelijk dan toch om 5 over 6 breed lachend en uiterst vriendelijk bij de gate; hopend dat de sluitende poorten voor ons nog even open gaan….. Gelukkig hadden Angie en Phil hen al verteld dat wij nog maar 1 bull verwijderd waren en de aanblik van Ivy doet de rest!

[photogrid ids=”1678,1677,1676,1675,1674″ captions=”no” columns=”five” fullwidth=”yes” ]

Weer een belofte aan moeders die ik ga schenden: nooit in het donker rijden! Je kunt je telefoon erop gelijk zetten; standaard is het hier om half 7 pikkedonker en vanavond slapen we in Bushbaby Lodge. De reden: op zoek naar een slaapplek kwam ik rijdend door het park op hun site terecht en vond de url beginnend met www.101fc.nl nogal opvallend. Dat is namelijk het type van onze Landrover…. Ik dacht al iets te herkennen van een paar jaar geleden en zowaar: in het archief van de ombouw van de Dutch Cheddar (de Landrover 101 FC) van Pim en Thandie staat het dan echt: in Januari 2004 hebben zij de oude motor van “onze” Landrover gekocht……. Na een spannende tocht – toch handig die breedte- en vertestralers van Ivy – door het donker komen we in een oase van licht en ruimte terecht! En als toetje grenst de campsite aan de verlichte waterhole en zien we die avond 3 zebra’s op nog geen 20 meter.