17 jaar later en daar ga ik weer: stage lopen in Afrika! Hoe gelukkig kun je me maken… Na Tanzania is het dit keer Zuid-Afrika!

Het doel deze keer: Ivy is, na haar harde werken tijdens onze reis van 6 maanden, nodig toe aan wat TLC (tender loving care) oftewel in goed Nederlands: groot onderhoud!  De planning is om haar in 6 weken weer als (bijna) nieuw de weg op te krijgen en ik mag daar bij helpen; wie biedt een 43-jarige vrouw zo’n kans in Nederland?! Black an d White Trucks in Pretoria deed het! En ik greep die kans natuurlijk mijn beide handen aan!

Tijdens deze stageperiode ben ik ook deze keer weer meer dan welkom in het huis van Jane & Riks (Pieter) Hulleman in Pretoria; een vorm van gastvrijheid die hier in Zuid-Afrika heel gewoon is, en waar wij, als Nederlanders, aan moeten wennen. Want wees nou eerlijk, wie geeft iemand  in Nederland volledig vrij toegang tot zijn of haar  huis, na 1 toevallige ontmoeting op een camping?! Inmiddels noem ik hun huis mijn thuis in Zuid-Afrika! En hetzelfde gevoel zou ik hebben als ik bij Karel en Carmen (aan de andere kant van de N1) logeerde of bij Jan en René in Klerksdorp. Een toevallige ontmoeting op een camping en dezelfde gastvrijheid!

Inmiddels ben ik alweer ruim een week op stage en er is enorm veel gebeurd; Ivy is Ivy (even) niet meer, wamt alleen de berijderscabine en de leefcabine zitten nu nog het chassis….. De rest is gedemonteerd, samen met de monteurs van B&W, om of gereviseerd te worden ,of omdat we anders geen toegang hadden tot een te reviseren onderdeel. Elke dag als ik mijn baby-blauwe Datsun Go terug rijd naar huis, verbaas ik me weer over hoe welkom ik me voel en hoeveel moeite mijn opleiders doen om mij alles uit te leggen. Ok, zij overleggen alles samen in Shona, Zulu, of Tswane, maar leggen mij daarna alles uit in het Engels. En vergeet niet; ik ben de enige vrouw en ook nog eens blank en ‘oud’ die op de werkplaats rond loopt!

Is het alleen maar halleluja hier; zeker niet! Elke ochtend en middag in de file luister ik naar PowerFM (een combi van BNR en 538) en krijg ik mijn portie van de uitdagingen en successen die Zuid-Afrikanen elke dag ervaren, xoals:

  • de Eskom (energieleverancier) directeur die weer wordt aangenomen (nadat hij in November 2016 ontslag had genomen vanwege fraudebeschuldiging) omdat hem anders 30 miljoen Rand (€ 2 miljoen) uitbetaald moest worden,
  • de jonge Zuid-Afrikaan die een APP heeft ontwikkeld om online learning mogelijk te maken en de uitdagingen hij heeft om dit overal beschikbaar te kunnen stellen;
  • de jonge Zuid-Afrikaan die een APP heeft ontwikkeld om vrouwen veiliger gebruik te laten maken van de taxi’s door via een QR-code voor dat ze in stappen te checken of de chauffeur betrouwbaar is;
  • de reform van de Zuid-Afrikaanse regering, waarbij meer dan 20 ministerposten en staatssecretarissen door President Zuma vervangend werd…